Witbier of Weizen?

Wat is Witbier en wat is Weizen?
Wist je dat witbier en weizen twee verschillende soorten bier zijn? Deze twee soorten worden vaak gezien als dezelfde biersoort maar dit is niet het geval. Alhoewel de biersoorten overeenkomsten hebben zijn er wel degelijk verschillen tussen witbier en weizen.

Witbier
Witbier is een verfrissend bier en komt oorspronkelijk uit België. De naam van het bier komt voort uit de kleur, wit. Het Belgische bier wordt gebrouwen van onder andere ongemoute tarwe. Andere ingrediënten welke vaak worden meegenomen in het brouwproces zijn koriander of sinaasappelschillen. Het alcoholpercentage van een witbier is meestal lager dan dat van een weizen en ligt tussen de 4.5% en de 6%.


Weizen
Wat is nu precies een weizen? Weizenbier is ontstaan in Zuid-Duitsland en wordt gebrouwen met hoge gisting. Een weizen is een tarwebier en dankt haar naam aan de Duitse vertaling voor tarwe, namelijk ‘weizen’. Het bier wordt gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. Volgens dit principe mag er voor het brouwen van bier enkel de ingrediënten gemoute gerst, hop, gist en water worden gebruikt. Andere ingrediënten mogen gedurende het brouwproces niet worden bijgevoegd. Het bier wordt gekenmerkt door de eis dat er minimaal 50% tarwemout in het bier wordt toegevoegd.

Er zijn verschillende soorten weizen en deze kunnen worden onderverdeeld in een Hefeweizen, Dunkelweizen, Kristallweizen of een Weizenbock. Het alcoholpercentage van een weizen verschilt per soort waar de Weizenbock de zwaarste is met een percentage van rond de 8%.

Verschillen Weizen en Witbier
Een duidelijk verschil is de herkomst van het bier, waar de Weizen afkomstig is uit Duitsland en het witbier uit België. Het tarwebier, de weizen, wordt gekenmerkt door een hoog gehalte tarwe in het bier. Dit is bij het witbier niet het geval, ook mogen hier extra toevoegingen worden gedaan tijdens het brouwproces, zoals bijvoorbeeld koriander. Waar het Weizenbier fris, vol en lichtzurig is, is het witbier ietwat bitterder doordat het witbier meer hop bevat. Bovendien dankt het Witbier haar naam aan de kleur van het bier en de Weizen aan het hoofdingrediënt: tarwe. Weizen bieren volgen vaak het strenge principe van het Reinheitsgebot. Er worden hier, in tegenstelling tot het witbier, geen kruiden en specerijen toegevoegd.

Bekijk hieronder al onze Weizen en Witbieren!

NEW ARRIVALS

Juice Punch
Frontaal Juice Punch
New England IPA
24x33CL
Login voor de prijs
Papa Beer
Eleven Papa Beer
New England IPA
24x33CL
Login voor de prijs
Hazy Jane
BrewDog Hazy Jane
IPA
24x33CL
Login voor de prijs

Bekijk ook eens

Bieren op fles