Een beetje aandacht maakt alles mooier!

Over Ivo Thijssen

Ivo is een biersommelier, bierondernemer en Cerified Cicerone. Gedreven om ervoor te zorgen dat er beter en meer bier gedronken en geschonken wordt in Nederland zal Ivo hieraan bijdragen door blogs te schrijven op Beerstate. Hierdoor worden complexe dingen over bier eenvoudig gemaakt voor elke horecaondernemer. Meer informatie over Ivo vind je op zijn website, ivothijssen.nl. Allereerst een een mooie blog over aandacht voor bier.

 

Een beetje aandacht maakt alles mooier!

Met het groeien van de biermarkt de afgelopen jaren zijn ook verwachtingen van de gast veranderd. Men is bier steeds meer als belevingsproduct gaan ervaren. Daarop spelen wij in bij Bierbewustzijn.nl.

In eerste instantie zijn we bij Bierbewustzijn.nl erop gericht om binnen bedrijven het bierrendement en de kwaliteit verhogen. Dit doen we door doelgerichte, op maat gemaakte, praktijkgerichte trainingen, trajecten, opleidingen, advies, workshops, presentaties en inspiraties te verzorgen.

Echter, willen wij bedrijven bewuster maken van hoe belangrijk de gastbeleving is geworden. Wij hebben het daarom vaak over de bierbeleving. Volgens Van Dale is beleving “de manier waarop je iets ervaart of interpreteert”. Beleving is lastig te vangen in een woord of zin, omdat dit voor iedereen anders is. Het is de kunst om als horecaprofessional te achterhalen wat jouw gasten belangrijk vinden en daarop in te spelen.

 

Hoeveel invloed heb je op de bierbeleving?

Als je goed bier wil serveren dan zijn er een paar basisbenodigdheden om dit te kunnen doen. Als je een geweldig mooi bier presenteert in een niet hygiënische omgeving dan zal dat bier nooit goed smaken. Denk hierbij aan de piramide van Maslow. Het is niet een ding wat de bierbeleving geweldig maakt het zijn meerdere factoren die belangrijk zijn. Een goed product en een goede service zijn graadmeters van beleving, maar voordat je naar de top van de piramide kan gaan moet je eerst het fundament daaronder goed voor elkaar hebben. Uiteindelijk moet het totaalplaatje kloppen.

Een gast komt bij jou om lekker te eten, een koud biertje te drinken of om te genieten van een goede kop koffie. Maar of de gast zich echt welkom voelt en nog eens terug zal komen, hangt voor een groot deel af van jouw optreden als gastheer/vrouw.

Als je aandacht hebt voor je product zal de gast dit merken. Als je aandacht hebt voor de presentatie zal de gast dit merken. Als je aandacht hebt voor de gast zal de gast dit merken. Het begint allemaal met de juiste aandacht! Vitamine A!

De invloed van de gastheer/gastvrouw is vaak groter dan die van de gerechten die je serveert of het glas bier dat je schenkt. Als een barman een perfect glas bier tapt, maar ongastvrij serveert, is de bierbeleving negatief. Goed gastheerschap is een vak! Een vak dat je vanuit passie uitoefent en waar je de juiste kennis, vaardigheden en houding voor nodig hebt.

 

De brouwer brouwt het bier, maar de barman maakt het bier.

De Tsjechen hebben een van de bekendste bierstijlen uitgevonden, pilsener. Deze bieren zijn van hoge kwaliteit. Dat betekent nog niet automatisch dat het bier goed geserveerd wordt. De Tsjechen zijn ook hierin enorm kritisch en blinken uit in een unieke manier van tappen. Ze hechten evenveel belang aan de kwaliteit en ambacht van de brouwmeester als aan de persoon die het bier schenkt. Tsjechen weten dat het bier beter smaakt wanneer ze allebei hun werk perfect doen.

Een bekend Tsjechisch gezegde is dan ook: Sládek pivo vaří, ale hostinský ho dělá: De brouwer brouwt het bier, maar de barman maakt het bier.

Dit geeft aan dat de barman- of vrouw in alle gevallen voor minstens 50 procent verantwoordelijk is voor de kwaliteit en smaak van het bier. En terecht: het werk van een brouwer kan niet meer geëerd worden dan wanneer iemand achter de bar met respect en kunde het bier tapt en serveert.

De Tsjechen hebben het tappen van bier tot een ware kunst omgevormd. Koude glazen worden religieus gereinigd en opgeslagen in diepe bassins met ijskoud water. Ervaren tappers vullen de grote mok-achtige glazen met overheerlijke gouden - of donkere - lagers. De unieke zijwaartse taphendel zorgt ervoor dat het bier op vier manieren kan worden getapt. Door deze uiteenlopende tapwijzen kunnen het uiterlijk, de smaak, het aroma en de beleving totaal anders worden ervaren. Alleen de juiste manier van tappen kan de subtiele en elegante kwaliteiten van correct gebrouwen Tsjechisch pils versterken. Het tappen van bier heet niet voor niets een ritueel. Het is geen magie, maar het zit ergens tussen kunst en wetenschap in.

De boodschap is duidelijk, zorg dat je jouw bieren goed tapt en zorg ervoor dat medewerkers weten hoe het moet!

NEW ARRIVALS

Juice Punch
Frontaal Juice Punch
New England IPA
24x33CL
Login voor de prijs
Papa Beer
Eleven Papa Beer
New England IPA
24x33CL
Login voor de prijs
Hazy Jane
BrewDog Hazy Jane
IPA
24x33CL
Login voor de prijs

Bekijk ook eens

Bieren op fles