De Herfst NEIPA

De Herfst NEIPA.

We bevinden ons weer in het begin van de herfst en veel mensen hebben van deze stijl, de NEIPA, genoten in de zomer. Wij vinden het bier een beetje zomer in je glas en dat betekent niet dat je dit bier alleen maar in de zomer kan drinken.

Introductie

Tijd om mensen kennis te laten maken met een verkoelend, dorstlessend en verfrissend biertype: De New England IPA, oftewel NEIPA. Waarom is deze introductie nodig, vraagt u zich misschien af? Wel, het is het meest verwarrend genaamde bier dat er op de markt is, en dat zorgt er voor dat veel mensen die er enorm van zouden genieten, het niet in hun hoofd halen om dit biertype te proberen. En dat is jammer, aangezien het precies het goede bier is om de smaakpapillen wakker te schudden en op te frissen in de herfst of winter waar de karameltonen en donkerde bieren vaak het revue passeren.

IPA is het succesnummer van de craft-beer-revolutie en inmiddels zo ingeburgerd dat zelfs de ALDI een IPA in het assortiment heeft. Er zijn weinig bierliefhebbers die nog nooit een slokje IPA hebben geprobeerd en er zijn heel veel mensen die zijn gaan houden van dit hoppige vocht. Maar daar zit meteen ook het probleem. De IPA is een polariserend biertype: Of je houdt ervan, of je haat het, er is praktisch geen middenweg. Om de IPA te waarderen moet je tegen de grote hopbitters zijn opgewassen. En juist dát stuit een groot aantal bierliefhebbers tegen de borst.

Geschiedenis

De IPA heeft zijn huidige vorm gekregen aan de Westkust van de USA, waar een groot aantal hopwellustelingen bier maakten met bijzonder veel hop, dat vonden ze immers lekker. Hop vóór en hop ná, want hop kan je op twee momenten toevoegen in het brouwproces. Kook je de hop mee, dan krijg je met name de bitterstoffen uit de bloem. Voeg je dit na het koken toe dan krijg je die fijne citrus-achtige en tropisch fruitaroma’s. De Westkust IPA heeft beide in grote hoeveelheden, waardoor het zoetig ruikt maar zeer bitter smaakt.

Een aantal brouwers aan de oostkant van America in Vermont en Massachusetts (ook wel bekend als New England) kwamen echter met een andere interpretatie van de IPA; Een IPA met wél het fruit, maar met veel minder bitter. Deze bieren zijn erg fruitig, weinig koolzuur en een troebel uiterlijk. Het smaakt als een heerlijke smoothie maar met het verfrissende van bier. Het is een fantastische stijl en toch zullen een groot aantal mensen het nooit proberen.

De NEIPA

Het bier werd New England IPA (NEIPA) genoemd, aangezien het hún interpretatie was van hoe een IPA zou moeten zijn. Echter haakt een groot deel van de potentiële bierdrinkers al af bij IPA. Waarschijnlijk talloze keren al uitgedaagd door vrienden ‘om deze IPA toch eens te proberen, hij is helemaal niet zo bitter’ en steeds teleurgesteld.

En juist die mensen wil ik aansporen om dit biertype eens een kans te geven, want het is echt daadwerkelijk een zeer smakelijk biertype. Troebele fruitbommetjes die lekker koud het best tot hun recht komen.

Drink ze koel op een terras, bij de open haard of in de sneeuw en denk dan met je ogen dicht heel even terug aan de zomer!

Ivo Thijssen

Benieuwd naar hoe u de commerciële wereld van bier beter kunt begrijpen? Bekijk hier wat Ivo voor uw zaak kan betekenen met zijn verschillende trainingen en opleidingen als bierprofessional!

NEW ARRIVALS

Juice Punch
Frontaal Juice Punch
New England IPA
12x33CL
Login voor de prijs
Papa Beer
Eleven Papa Beer
New England IPA
24x33CL
Login voor de prijs
Hazy Jane
BrewDog Hazy Jane
IPA
24x33CL
Login voor de prijs

Bekijk ook eens

Bieren op fles